Svåra ord inom design

För dig som har noll erfarenhet av designbranschen, men som ändå känner att du vill ta dig in i den, kan det finnas många ord och begrepp som är rätt svåra att förstå. För om du inte redan visste det så finns det hundratals ord som är typiska för just design, men hur ska man egentligen veta vad de betyder om man aldrig har hört eller använt dem förut? Data studio report, artefakt och design copyright är bara några få av alla de ord som används inom design. 

Olika ordförråd för olika områden

Viktigt att komma ihåg är dock att olika ord används inom olika områdena i branschen – om man jobbar med design för webbplatser, hemsidor, sociala medier eller liknande används kanske inte exakt samma ord som om man skapar en design för en klädkollektion, om man inreder bostäder eller om man målar tavlor och gör sin egna design där. Samtidigt är många användningsområden samma, där vissa ord då används exempelvis både inom “vanlig” design och webbdesign. 

Hur lär man sig?

Ett tips för dig som vill börja jobba inom branschen och därmed lära dig språket är att våga fråga. Om du inte är rädd för att fråga den du pratar med vad ett ord eller ett begrepp betyder kan du lära dig väldigt mycket, och det väldigt snabbt. Då får du dessutom lära dig ordet i ett sammanhang vilket kan vara lättare att komma ihåg. Annars kan vi tipsa om att besöka på olika hemsidor, webbdesigners, designplattformar och så vidare för att hitta det du söker och se hur ordet används. Google är också en riktigt bra vän!