Design - mer än bara utseendet

Design handlar inte bara om det som syns på ytan, utan det handlar även om funktionalitet och kvalité. En snygg design är inte alltid den mest användbara eller funktionella designen, utan ibland är det den minst “snygga” som är den bästa om man kollar på praktiska detaljer. Något som ofta funkar är att göra en så enkel design som möjligt, det vill säga utan att det saknas något i den.

Har du till exempel tänkt på att din trädgård kan designas på ett visst sätt för att uppnå optimal funktionalitet men samtidigt se tilltalande ut? Något som kan göra skillnad där är att ställa en stekhäll i trädgården – då kan du inte bara laga mat ute i naturen på ett smidigt sätt, utan du kan även tillaga maten på ett väldigt proffsigt och underhållande sätt. En stekhäll är som en stekpanna på tre ben, mer än så behövs inte.

Ibland räcker det med att skala av

När det kommer till design så stämmer alltså uttrycket “less is more” många gånger. Bara för att vissa saker ser bra ut för ögat så behöver inte det betyda att de tillför någonting till designen. Oftast är överflödiga detaljer bara i vägen för att syftet med designen ska komma fram. Till exempel din trädgård. Det är med andra ord inte nödvändigt att ha inte fler saker än du behöver bara för att du kan.