Internets energiförbrukning

By 12 maj, 2015Hållbarhet
server-90389_1280

Hur hållbart är internet?

Det är lätt att föreställa sig att det inte går åt något bränsle på de digitala motorvägarna. Det är ju bara ettor och nollor som färdas i fibrer och kablar. I själva verket går det åt massor med energi för att driva all hårdvara som får internet att fungera med den täckning och hastighet vi har idag.
Det finns massor med spridda uppgifter, på internet givetvis, om hur mycket energi hela internet drar och hur mycket information som far omkring därute. På så vis kan man uppskatta hur mycket energi som går år per datamängd. Detta redovisas i kilowatt per gigabyte.
Varje behov på större bandbredd mellan anslutningar på internet skapar större behov av mer energikrävande utrustningar i infrastrukturen. De som har till uppgift att tillhandahålla fungerande infrastruktur ser till att uppgradera sin utrustning så att de motsvarar kraven från användarna. Elräkningen diskuteras inte.
Därför var vi faktiskt redan 2011 i situationen att en påkopplad och uppkopplad iPhone förbrukade mer energi årligen än ett inkopplat kylskåp.

I fallet med kylskåpet är energiförbrukningen i drift isolerad till produkten. I fallet med den smarta telefonen ingår även den del som krävs för att försörja den trafik som krävs. (Varje Gb motsvarar 19kW enligt mobilindustrins egna siffror.) http://thebreakthrough.org/index.php/programs/economic-growth/bracing-for-the-cloud/

När man väl har insett att internettrafik motsvarar koldioxid kan det vara intressant att jämföra vanliga pappersbrev som brevbäraren delar ut och e-posten vi skickar: https://www.linkedin.com/pulse/20140907231114-19675079-comparing-direct-vs-email-carbon-footprints

Vem betalar räkningen?

Om internet hade varit ett land så hade det varit på sjätte plats i världen när det kommer till energiförbrukningen. (http://www.greenpeace.org/usa/global/usa/planet3/pdfs/clickingclean.pdf)
En stor del av vår totala elräkning betalar vi alltså till internetleverantören, mobiloperatören och IP-TV-leverantörer och givetvis genom att klicka på Google-annonser och se reklam på YouTube. Den delen av elräkningen som du betalar till elbolaget har du möjlighet att påverka lite med ett grönare elval men hur grön är då elektriciteten som driver all infrastruktur mellan dig och Spotify? Det är det svårare att ha koll på. USA är till stor del drivet med kolkraft.

I Sverige och Finland är dessutom priserna relativt låga för internet samtidigt som vi använder ganska mycket bandbredd per capita. Som bekant är det 10% av planetens invånare som använder 90% av planetens resurser. Kan det vara så att 10% av användarna sitter på 90% av internetkapaciteten och till och med låter någon annan betala?

Att sända data trådlöst förbrukar långt mycket mer energi än att sända det via kabel eller fibrer. Det är ju lätt att föreställa sig att den energi som krävs för att sända ett ljus genom en fiber eller en signal genom en kabel är lägre än om man skickar samma signal ut i en radiosändare som sprayar hela himlen med full effekt för att någon därute med en liten inbyggd antenn och trådlöst internet ska kunna streama HD-film från Netflix…

Mer läsning och förkovring:

För mer information finns intressant läsning från 2011 i The Energy and Emergy of the Internet (av Barath Raghavan and Justin Ma, ICSI and UC Berkeley).

Mängd överförd data i mobilnäten. Från PTS.

Mängd överförd data i mobilnäten. Från PTS.

Post och telestyrelsen har också mycket intressant statistik på http://statistik.pts.se/pts2013/. Därifrån kommer denna tjusiga graf som visar användningen av datatrafiken i det mobila bredbandet från åren 2006 till 2013. Om man tar siffrorna från Raghavan och Ma från 2011 och lägger dem över grafen från PTS svindlar det till ett ögonblick.

En ofta citerad källa är även: ”The cloud begins with coal – Big data, big networks, big infrastructure and big power”.

Då ska man veta att den rapporten sponsrats av ”National Mining Association American Coalition for Clean Coal Electricity”… som motvikt mot dokumenten från Greenpeace ovan.

De nationella organ som man kan tänka sig kan vara intresserade har tyvärr inga fakta att bistå med. Den Svenska Energimyndigheten har massor med statistik men inte en siffra om detta och energiminister Ibrahim Baylan har inte heller sagt ett ord om det.

Kanske är det bäst att bara fortsätta låtsas att det inte går åt något bränsle på de digitala motorvägarna. Annars blir det ju jobbigt med nya trevliga IOT (Internet of Things) som kommer göra att till och med dina kläder kommer vara uppkopplade :)

Leave a Reply